• Originalet sedan 2020
  • +3000 cirkulerade enheter

Möjligheterna med Sonos Connect och Sonos Port.


Om du har du klickat dig hit är du förmodligen nyfiken på möjligheterna med Sonos Connect och Sonos Port. Vad kan jag använda dem till? Hur kommer jag igång? Vilken av dem ska jag välja? Vad är egentligen skillnaden?

I den här guiden berättar vi vad Sonos Connect och Sonos Port kan användas till samtidigt som vi ger dig svar på de allra vanligaste frågorna. Fortsätt läs och du kommer gå från novis till proffs.


Guidens innehåll.

1. Vad kan Sonos Connect och Sonos Port användas till?
2. Ljudingångar och ljudutgångar.
3. Så här ansluter du din ljudutrustning.
4. Kan jag ansluta en TV eller DJ-mixer till Sonos Connect eller Sonos Port?
5. Skillnaden mellan Sonos Connect (Gen 1) och Sonos Connect (Gen 2).
6. Skillnaderna mellan Sonos Connect och Sonos Port.
7. Så väljer du rätt modell.


1. Vad kan Sonos Connect och Sonos Port användas till?

Varken Sonos Connect eller Sonos Port har en inbyggd förstärkare, utan de är båda så kallade streamingkomponenter som gör det möjligt att snabbt och enkelt inkludera en befintlig ljudutrustning till Sonos-systemet.

Kanske är det din vinylspelare, förstärkare eller dina aktiva högtalare? Oavsett vad du väljer att ansluta kommer du ögonblickligen få tillgång till Sonos smarta multiroom-funktioner. Med multiroom-funktioner menar vi exempelvis möjligheten att trådlöst lyssna på vinylsamlingen i valfri Sonos-högtalare eller streama favoritmusiken till förstärkaren eller de aktiva högtalarna direkt ifrån Sonos-appen.


2. Ljudingångar och ljudutgångar.

På Sonos Connect finns en analog ljudingång (RCA) och en analog ljudutgång (RCA) samt en optisk och koaxial digitalutgång.


Sonos Connect Back


Köp Sonos Connect (Gen 1) här


Köp Sonos Connect (Gen 2) här


På Sonos Port finns en analog ljudingång (RCA), en analog ljudutgång (RCA) samt en koaxial digitalutgång.


Sonos Port Back


Köp Sonos Port här


3. Så här ansluter du din ljudutrustning.

Det krävs ingen teknisk expertis för att ansluta din ljudutrustning till Sonos Connect eller Sonos Port. Så fort Sonos Connect eller Sonos Port har installerats och lagts till i Sonos-systemet kan ljudutrustningen anslutas.

Om du vill skicka ljud till Sonos Connect eller Sonos Port:


1. Anslut en passande kabel från en ljudutgång på din ljudutrustning till RCA-ingången, märkt IN, på Sonos Connect eller Sonos Port.
2. Klicka på fliken Rum i Sonos-appen och välj det rum eller den grupp där Sonos Connect eller Sonos Port finns och som du vill att ljudet ska spelas upp i. Klicka sedan på fliken Bläddra följt av Linjeingång för att aktivera uppspelning via ljudingången.
3. Starta uppspelningen på din ljudutrustning.

Om du vill skicka ljud från Sonos Connect eller Sonos Port:


1. Anslut en passande kabel från någon av ljudutgångarna, märkt OUT, DIGITAL OUT/COAX eller OPTICAL, på Sonos Connect eller Sonos Port till en ljudingång på din ljudutrustning.
2. Säkerställ att du på din ljudutrustning har valt och aktiverat den ljudingång som Sonos Connect eller Sonos Port är ansluten till.
3. Klicka på fliken Rum i Sonos-appen och välj det rum eller den grupp där Sonos Connect eller Sonos Port finns.
4. Starta uppspelningen i Sonos-appen.


4. Kan jag ansluta en TV eller DJ-mixer till Sonos Connect eller Sonos Port?

Sonos Connect eller Sonos Port bör inte användas för att strömma TV-ljud, eftersom ljudingången inte är utformad för detta ändamål. I samband med att ljudet omvandlas från analogt till digitalt i Sonos Connect eller Sonos Port uppstår en fördröjning, vilket resulterar i problem med talsynkroniseringen. För TV-ljud ska enheter med digitala ingångar (optisk eller HDMI Arc/eArc) användas.

Fördröjningen är också en anledning till att Sonos Connect eller Sonos Port inte fungerar optimalt med DJ-utrustning vid så kallad live mixing.


5. Skillnaden mellan Sonos Connect (Gen 1) och Sonos Connect (Gen 2).

Sonos Connect finns i två olika generationer, (Gen 1) och (Gen 2). Det som skiljer dem åt är enbart app-kompatibilitet där (Gen 1) endast fungerar medS1 Controller-appen, medan (Gen 2) fungerar med både Sonosappen och S1 Controller-appen.


6. Skillnaderna mellan Sonos Connect och Sonos Port.

Sonos Port är efterföljaren till Sonos Connect och utöver en ny design och färg kommer Sonos Port med några förbättringar - även om den optiska utgången som fanns på Sonos Connect lyser med sin frånvaro.

Sonos Port har exempelvis stöd för Apple AirPlay 2 samt att det på Sonos Port finns ett 12V-reglage som automatiskt kan väcka en förstärkare om den har stöd för detta. En uppdaterad D/A-omvandlare (DAC) gör också att Sonos Port levererar ett något fylligare och klarare ljud* än Sonos Connect.

*Tänk dock på att den övergripande ljudkvaliteten till sist avgörs utifrån din anslutna ljudutrustning.


7. Så väljer du rätt modell.

Välj Sonos Connect (Gen 1) eller Sonos Port om du använder S1 Controller-appen, alternativt Sonos Connect (Gen 2) eller Sonos Port om du använder Sonosappen.

Om du ska ansluta en vinylspelare så är generellt sett en Sonos Connect lagom, medan en Sonos Port kan vara att föredra om du ska ansluta aktiva högtalare av högre kvalitét eller en förstklassig förstärkare med triggerport. 

Har du några följdfrågor eller funderingar? I så fall är du alltid välkommen att Kontakta oss här så hjälps vi åt.

Vilken väljer du?