Möjligheterna med Sonos Connect och Sonos Port.


Om du har du klickat dig hit är du förmodligen nyfiken på möjligheterna med Sonos Connect och Sonos Port. Vad kan jag använda dem till? Hur kommer jag igång? Vilken av dem ska jag välja? Vad är egentligen skillnaden?

I den här guiden berättar vi vad Sonos Connect och Sonos Port gör samtidigt som vi ger dig svar på de allra vanligaste funderingarna. Fortsätt läs och du kommer gå från novis till proffs.


Detta kan Sonos Connect och Sonos Port användas till.

Med Connect och Port kan du snabbt och enkelt ansluta din befintliga ljudutrustning till Sonos-systemet. Kanske är det din vinylspelare, förstärkare eller dina aktiva högtalare? Oavsett vad du väljer att ansluta kommer du ögonblickligen få tillgång till Sonos smarta multiroom-funktioner. Med multiroom-funktioner menar vi exempelvis möjligheten att trådlöst lyssna på vinylsamlingen i valfri Sonos-högtalare eller streama favoritmusiken till förstärkaren eller de aktiva högtalarna direkt ifrån Sonos-appen.

Bra att veta.

Varken Connect eller Port har en inbyggd förstärkare, utan de är så kallade streamingkomponenter. Kort förklarat betyder det att Connect och Port endast tar emot och skickar ljud, vilket i sin tur innebär att det inte är möjligt att ansluta passiva högtalare till Connect eller Port. Om det är så att du vill ansluta passiva högtalare till ditt Sonos-system så ska en Connect:AMP eller AMP användas. Vidare bör varken Connect eller Port anslutas till TV:n, eftersom ljudingången inte är utformad för detta ändamål. I samband med att ljudet omvandlas från analogt till digitalt i Connect eller Port uppstår en fördröjning, vilket resulterar i problem med talsynkroniseringen. För TV-ljud ska enheter med digitala ingångar användas, till exempel Playbar (optisk) eller AMP (HDMI). Fördröjningen är också en anledning till att Connect och Port exempelvis inte fungerar optimalt med DJ-utrustning vid så kallad live mixing.

Ljudingångar och ljudutgångar.

På Connect finns en analog ljudingång och en analog ljudutgång (RCA) samt en optisk och koaxial digitalutgång. På Port finns en analog ljudingång (RCA), en analog ljudutgång (RCA) samt en koaxial digitalutgång.

Anslut din ljudenhet.

Det krävs ingen teknisk expertis för att ansluta din befintliga ljudenhet till Connect eller Port. Så fort Connect eller Port har installerats och lagts till i Sonos-systemet kan ljudenheten anslutas. Om du vill skicka ljud till Connect eller Port ansluter du en passande kabel från en ljudutgång på din ljudenhet till RCA-ingången, märkt IN, på Connect eller Port. Aktivera sedan uppspelning via ljudingången i Sonos-appen genom att först klicka på fliken Rum och välja det rum eller den grupp där du vill att ljudet ska spelas upp. Klicka därefter på fliken Bläddra följt av Linjeingång. Om du vill skicka ljud från Connect eller Port ansluter du en passande kabel från någon ljudutgångarna, märkt OUT, COAX eller OPTICAL (endast Connect), på Connect eller Port till en ljudingång på din ljudenhet. Se sedan till att din ljudenhet är inställd på den ljudingång som Connect eller Port är ansluten till, varefter du i Sonos-appen klickar på fliken Rum och väljer det rum eller den grupp där du vill att ljudet ska spelas upp.

Skillnaderna mellan Sonos Connect och Sonos Port.

Connect finns i två olika generationer, Gen 1 och Gen 2. Det som skiljer dem åt är endast app-kompatibilitet där Gen 1 fungerar med S1, medan Gen 2 fungerar med både S1 och S2.

Gällande Port så är det efterföljaren till Connect och utöver en ny design och färg kommer Port med några förbättringar - även om den optiska utgången som fanns på Connect lyser med sin frånvaro. Port kan exempelvis styras via Apple AirPlay 2 samt att det på Port finns ett 12V-reglage som automatiskt kan väcka en förstärkare om den har stöd för detta. En uppdaterad digital till analog-omvandlare gör också att Port levererar ett något fylligare och klarare ljud än Connect. Tänk dock på att den övergripande ljudkvaliteten till sist avgörs utifrån din anslutna ljudenhet.

Så väljer du rätt.

I slutändan är det din ljudutrustning i kombination med dina behov och den Sonos-app du använder som avgör om du väljer Connect eller Port. För det fall du ska ansluta en vinylspelare så är generellt sett en Connect lagom, medan en Port kan vara att föredra om du ska ansluta en förstklassig förstärkare.

Har du några följdfrågor eller funderingar? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är öppen alla dagar i veckan, vanligtvis mellan kl. 10-23.