Sonos S1 och S2.


Vi förstår att det inte är lätt att veta vilka enheter som är kompatibla med varandra - oavsett om du är ny eller erfaren Sonos-användare. Vilka enheter kan egentligen spela tillsammans i samma app? Vad är skillnaden mellan Sonos S1 och S2? Borde jag byta ut min enhet som endast fungerar i S1-appen?

I den här guiden ska vi en gång för alla reda ut det här med Sonos två olika appar, S1 och S2, samt de olika generationerna på enheterna. Fortsätt läs och du kan snart briljera med dina kunskaper.


Guidens innehåll.

1. Vad innebär de olika generationerna?
2. Skillnaden mellan Sonos S1 och S2.
3. Lista över kompatibilitet.
4. Så här väljer du app.


1. Vad innebär de olika generationerna?

Till att börja med kan du stryka det där med att enheter som heter (Gen 1) endast fungerar i S1-appen och att enheter som heter (Gen 2) eller (Gen 3) endast fungerar i S2-appen. Det är nämligen inte en enhets generation som avgör app-kompatibiliteten. Likaså är det en myt att exempelvis Sonos Arc och Sonos PLAY:1 inte skulle fungera tillsammans i samma app.

Vilka enheter som fungerar i S1, S2 eller båda apparna styrs i själva verket av enheternas egna app-kompatibilitet, vilket i sin tur också styr huruvida enheterna kan spela tillsammans eller inte.


2. Skillnaden mellan Sonos S1 och S2.

När Sonos släppte S2-appen i augusti 2020 bytte den föregående versionen av Sonos-appen namn till Sonos S1. Samtidigt meddelade Sonos att det till S1-appen endast kommer släppas kritiska säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Rent konkret innebär det alltså att enheter som används i S1-appen, oavsett modell och generation, ej tar del av de nya uppdateringarna och funktionerna  som görs tillgängliga i S2-appen.

De största skillnaderna mellan S1 och S2 är hittills att S2-appen har stöd för högupplöst ljud samt att systemet har blivit smartare, exempelvis genom en förbättrad installationsprocess och en vidareutvecklad design som gör det ännu enklare att söka efter musik och styra ljudet. S2-appen är såklart också ett mer framtidssäkert operativsystem i och med att enheter som används i S2-appen, oavsett modell och generation, tar del av nya uppdateringar och funktioner.


3. Lista över kompatibilitet.

I listan nedan kan du se vilka enheter som är kompatibla med S1, S2 eller båda apparna.

Till dig som känner dig osäker på vilken app du använder så kan vi berätta att S1-appen är grå/vit och heter Sonos S1, medan S2-appen är brun/svart och endast heter Sonos.

Fungerar både i S1 och S2:


Sonos PLAY:1
Sonos One (Gen 1)
Sonos One (Gen 2)
Sonos PLAY:3
Sonos PLAY:5 (Gen 2)
Sonos Move
Sonos Playbar
Sonos Playbase
Sonos Beam (Gen 1)
Sonos Sub (Gen 1)
Sonos Sub (Gen 2)
Sonos Connect (Gen 2)
Sonos Port
Sonos Connect:AMP (Gen 2)
Sonos AMP
Sonos Boost

Fungerar endast i S1:


Sonos PLAY:5 (Gen 1)
Sonos Connect (Gen 1)
Sonos Connect:AMP (Gen 1)
Sonos Bridge

Fungerar endast i S2:


Sonos One SL
Sonos Five
Sonos Era 100
Sonos Era 300
Sonos Move 2
Sonos Roam
Sonos Roam SL
Sonos Arc
Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Ray
Sonos Sub (Gen 3)


4. Så här väljer du app.

Idag används både S1- och S2-appen flitigt av Sonos-användare och vi anser inte att det ena är mer rätt än det andra.

Om du däremot sedan tidigare inte har Sonos brukar vi dock rekommendera att börja bygga ett system utifrån enheter som fungerar i S2-appen. Detta för att du inte ska stänga ute de senaste enheterna från start. Samma rekommendation gäller om du har flera enheter varav en av enheterna endast fungerar i S1-appen, exempelvis en Sonos PLAY:5 (Gen 1). Genom att byta ut enheten som endast fungerar i S1-appen till en enhet som fungerar i S2-appen kan samtliga enheter uppgraderas till S2.

Känner du att du inte blev tillräckligt klok? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är vanligtvis öppen alla dagar i veckan mellan kl. 10-21 och när vi är tillgängliga visas en chatt-ikon nere till höger.