Sonos S1 och S2.


Vi förstår att det inte är så lätt att veta vilka enheter som är kompatibla med varandra - oavsett om du är ny eller van Sonos-användare. Vilka enheter kan egentligen spela tillsammans i samma app? Vad är skillnaden? Borde jag byta ut min enhet som endast fungerar i S1?

I den här guiden ska vi en gång för alla reda ut det här med Sonos två olika appar, S1 och S2, samt de olika generationerna på enheterna. Fortsätt läs och du kan snart briljera med dina kunskaper.


Bra att veta.

Till att börja med kan du stryka det där med att enheter som heter (Gen 1) endast fungerar i S1 och att enheter som heter (Gen 2) eller (Gen 3) endast fungerar i S2. Det är nämligen inte en enhets generation som avgör detta. Likaså är det en myt att exempelvis Arc och PLAY:1 inte fungerar tillsammans i samma app. Vilka enheter som fungerar i S1, S2 eller båda två styrs i själva verket av enheternas egna app-kompatibilitet, vilket i sin tur också styr huruvida enheterna kan spela tillsammans eller inte.

Kompatibilitet.

Nedan kan du tydligt se vilka enheter som är kompatibla med S1, S2 eller båda två. Till dig som känner dig osäker på vilken app du använder kan vi informera om att S1 är grå/vit och heter Sonos S1, medan S2 är brun/svart och endast heter Sonos.

Fungerar både i S1 och S2

PLAY:1
One (Gen 1)
One (Gen 2)
PLAY:3
PLAY:5 (Gen 2)
Move
Playbar
Playbase
Beam (Gen 1)
Sub (Gen 1)
Sub (Gen 2)
Connect (Gen 2)
Port
Connect:AMP (Gen 2)
AMP
Boost

Fungerar endast i S1

PLAY:5 (Gen 1)
Connect (Gen 1)
Connect:AMP (Gen 1)
Bridge

Fungerar endast i S2

One SL
Five
Era 100
Era 300
Roam
Roam SL
Arc
Beam (Gen 2)
Ray
Sub (Gen 3)
Sub Mini

Skillnaden på S1 och S2.

När Sonos släppte S2 i augusti 2020 bytte den föregående versionen av Sonos-appen namn till Sonos S1. Samtidigt meddelade Sonos att det till S1 endast kommer släppas kritiska säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Rent konkret innebär det alltså att enheter som används i S1 (oavsett modell och generation) ej tar del av de nya funktionerna som görs tillgängliga i S2. De största skillnaderna mellan S1 och S2 är hittills att S2 har stöd för högupplöst ljud samt att systemet har blivit smartare, exempelvis genom en förbättrad installationsprocess och en vidareutvecklad design som gör det ännu enklare att söka efter musik och styra ljudet. S2 är såklart också ett mer framtidssäkert operativsystem i och med att enheter som används i S2 (oavsett modell och generation) tar del av nya uppdateringar och funktioner.

Så väljer du app.

Idag används både S1 och S2 flitigt av Sonos-användare och vi anser inte att det ena är mer rätt än det andra. Om du sedan tidigare inte har Sonos brukar vi dock rekommendera att börja bygga ett system utifrån enheter som fungerar i S2. Detta för att du inte ska stänga ute de senaste enheterna från start. Samma rekommendation gäller om du har flera enheter varav en av enheterna endast fungerar i S1. Genom att byta ut enheten som endast fungerar i S1 till en enhet som fungerar i S2 kan samtliga enheter uppgraderas till S2.

Känner du att du inte blev tillräckligt klok? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är öppen alla dagar i veckan, vanligtvis mellan kl. 10-23.