• Originalet sedan 2020
  • +3000 cirkulerade enheter

Sonosappen och S1 Controller-appen.


Vi förstår att det inte är lätt att veta vilka enheter som är kompatibla med varandra - oavsett om du är ny eller erfaren Sonos-användare. Vilka enheter kan egentligen spela tillsammans i samma app? Vad är skillnaden mellan Sonosappen och S1 Controller-appen? Borde jag byta ut min enhet som endast fungerar i S1 Controller-appen?

I den här guiden ska vi en gång för alla reda ut det här med Sonos två olika appar, Sonosappen och S1 Controller-appen. Fortsätt läs och du kan snart briljera med dina kunskaper.


Guidens innehåll.

1. Vad innebär de olika generationerna?
2. Skillnaden mellan Sonosappen och S1 Controller-appen.
3. Lista över kompatibilitet.
4. Så här väljer du app.


1. Vad innebär de olika generationerna?

Till att börja med kan du stryka det där med att enheter som heter (Gen 1) endast fungerar i S1 Controller-appen och att enheter som heter (Gen 2) eller (Gen 3) endast fungerar i Sonosappen. Det är nämligen inte en enhets generation som avgör app-kompatibiliteten. Likaså är det en myt att exempelvis Sonos Arc och Sonos PLAY:1 inte skulle fungera tillsammans i samma app.

Vilka enheter som fungerar i Sonosappen, i S1 Controller-appen eller i båda apparna styrs i själva verket av enheternas egna app-kompatibilitet, vilket i sin tur också styr huruvida enheterna kan spela tillsammans eller inte.


2. Skillnaden mellan Sonosappen och S1 Controller-appen.

I början av maj 2024 släppte Sonos en ny app, Sonosappen, som ersatte den tidigare S2-appen. Samtidigt bytte den tidigare S1-appen namn till S1 Controller-appen.

Den största skillnaden mellan Sonosappen och S1 Controller-appen är att den nya Sonosappen har gjorts om från grunden. Förutom en helt ny design så är en av de största nyheterna en anpassningsbar startskärm med möjligheten att organisera spellistor, tjänster, källor med mera. Vidare har såväl prestanda som användarupplevelse förbättrats. Det är exempelvis inte längre nödvändigt att hoppa mellan olika flikar för att styra systemet, utan numer går det att svepa uppåt på skärmen för att komma åt systemkontroller, stationer och spellistor. Även sökfunktionen har förfinats och finns nu alltid tillgänglig i form av en widget.

Slutligen mottar Sonosappen kontinuerligt nya uppdateringar och funktioner, medan det till S1 Controller-appen fortsatt endast kommer släppas kritiska säkerhetsuppdateringar och buggfixar.


3. Lista över kompatibilitet.

I listan nedan kan du se vilka enheter som är kompatibla med Sonosappen, S1 Controller-appen eller båda apparna.

Till dig som känner dig osäker på vilken app du använder så kan vi berätta att Sonosappen har en svart ikon och endast heter Sonos, medan S1 Controller-appen heter Sonos S1 och har en gråaktig ikon.


OBS! Sonos har tillfälligt tagit bort möjligheten att nedgradera Sonosprodukter till S1. Funktionen kommer enligt Sonos bli tillgänglig igen i en kommande uppdatering, men fram tills dess säljs alla enheter som fungerar både i Sonosappen och S1 Controller-appen med operativsystem/mjukvara för Sonosappen!


Fungerar både i Sonosappen och S1 Controller-appen:


Sonos PLAY:1
Sonos One (Gen 1)
Sonos One (Gen 2)
Sonos PLAY:3
Sonos PLAY:5 (Gen 2)
Sonos Move
Sonos Playbar
Sonos Playbase
Sonos Beam (Gen 1)
Sonos Sub (Gen 1)
Sonos Sub (Gen 2)
Sonos Connect (Gen 2)
Sonos Port
Sonos Connect:AMP (Gen 2)
Sonos AMP
Sonos Boost

Fungerar endast S1 Controller-appen:


Sonos PLAY:5 (Gen 1)
Sonos Connect (Gen 1)
Sonos Connect:AMP (Gen 1)
Sonos Bridge

Fungerar endast i Sonosappen:


Sonos One SL
Sonos Five
Sonos Era 100
Sonos Era 300
Sonos Move 2
Sonos Roam
Sonos Roam SL
Sonos Arc
Sonos Beam (Gen 2)
Sonos Ray
Sonos Sub (Gen 3)


4. Så här väljer du app.

Idag används både Sonosappen och S1 Controller-appen flitigt av Sonos-användare och vi anser inte att det ena är mer rätt än det andra.

Om du däremot sedan tidigare inte har Sonos brukar vi dock rekommendera att börja bygga ett system utifrån enheter som fungerar i Sonosappen. Detta för att du inte ska stänga ute de senaste enheterna från start. Samma rekommendation gäller om du har flera enheter varav en av enheterna endast fungerar i S1 Controller-appen, exempelvis en Sonos PLAY:5 (Gen 1). Genom att byta ut enheten som endast fungerar i S1 Controller-appen till en enhet som fungerar i Sonosappen kan samtliga enheter uppgraderas till Sonosappen.

Känner du att du inte blev tillräckligt klok? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är vanligtvis öppen alla dagar i veckan mellan kl. 10-21 och när vi är tillgängliga visas en chatt-ikon nere till höger.