Parkoppla två högtalare till ett stereopar.


Du har kanske hört att Sonos-högtalare kan kopplas ihop till ett så kallat stereopar? Men vad innebär det egentligen? Kan jag blanda olika modeller? Vilka högtalare kan ingå i ett stereopar? Hur gör jag?

För att göra det hela lite enklare förklarar vi i den här guiden hur du får två Sonos-högtalare att spela i stereo och varför det resulterar i en mycket mer spännande musikupplevelse. Fortsätt läs och du får veta exakt hur du går till väga.


Låt musiken bli en upplevelse.

En Sonos-högtalare låter i sig självt alldeles utmärkt, men oavsett hur bra den är kan den aldrig ge samma djup och perspektiv i musiken som två högtalare med höger respektive vänster kanal. Det finns nämligen små, hårfina ljudskillnader i höger respektive vänster kanal som tillsammans skapar magi för dina öron - samtidigt som du får mer tryck i ljudet.

Placering.

Nu när du vet att en riktig stereoljudbild kräver två separata högtalare kan det också vara bra att känna till att högtalarna bör placeras med ett visst inbördes avstånd samt i en viss höjd. Detta för att din lyssningsupplevelse ska bli så bra som möjligt. Vi rekommenderar att avståndet mellan högtalarna är ca 2,5 - 3 meter, där ett mindre avstånd ökar basen medan ett större avstånd förbättrar stereoavbildningen. Gällande höjden rekommenderar vi att du utgår från din egen lyssnings-/öronhöjd.

Högtalare som kan ingå i ett stereopar.

Nedan kan du tydligt se vilka högtalare som kan ingå i ett stereopar. Notera däremot att du inte kan blanda olika modeller. Anledningen är att högtalarna har väldigt olika ljudegenskaper, vilket i sin tur omöjliggör en rättvis och korrekt stereoljudbild. Undantaget är dock One (Gen 1), One (Gen 2) samt One SL, vilka går utmärkt att kombinera. Samma sak gäller för Roam och Roam SL samt PLAY:5 (Gen 1) och PLAY:5 ZPS5 (Gen 1). Gällande Move så kan Move endast ingå i ett stereopar när båda enheterna är anslutna till WiFi, det vill säga ej i Bluetooth-läget.

PLAY:1
One (Gen 1)
One (Gen 2)
One SL
PLAY:3
PLAY:5 (Gen 1)
PLAY:5 ZPS5 (Gen 1)
PLAY:5 (Gen 2)
Five
Move
Roam
Roam SL

Skapa ett stereopar.

Det är väldigt enkelt att parkoppla två Sonos-högtalare via S1- eller S2-appen.

Om du redan har två likadana högtalarmodeller installerade i olika rum:

1. Öppna S1- eller S2-appen.
2. Klicka på ”Inställningar” följt av ”System”.
3. Välj en av de högtalarna som du vill använda i ditt stereopar, klicka på ”Installera/Skapa stereopar” och följ instruktionerna.

Om du har en befintlig högtalare installerad och ska installera en ytterligare:

1. Öppna S1- eller S2-appen och påbörja en installation av den nya högtalaren.
2. Lägg till den nya högtalaren i samma rum som den befintliga när appen frågar om vilket rum högtalaren ska läggas till i.
3. Invänta förfrågan om att installera/skapa stereopar och följ instruktionerna.

Så väljer du högtalare till ditt stereopar.

Vilka två högtalare du väljer beror dels på dina egna önskemål och behov, men också på det rum som högtalarna ska placeras i. Generellt sett fungerar två PLAY:1 eller två One fint i ett lite mindre rum, exempelvis i ett kök eller kontor. Till större rum, exempelvis kombinerat kök och vardagsrum, eller till dig som vill spela högt och ha riktigt bra ljud rekommenderar vi PLAY:5 (Gen 2) eller Five.

Känner du dig osäker på något? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är öppen alla dagar i veckan, vanligtvis mellan kl. 10-23.