• Originalet sedan 2020
  • 3000+ cirkulerade enheter

Parkoppla två Sonos-högtalare till ett stereopar.


Du har kanske hört att Sonos-högtalare kan kopplas ihop till ett så kallat stereopar? Men vad innebär det egentligen? Kan jag blanda olika modeller? Vilka högtalare kan ingå i ett stereopar? Hur gör jag?

För att göra det hela lite enklare förklarar vi i den här guiden hur du får två Sonos-högtalare att spela i stereo och varför det resulterar i en mycket mer spännande musikupplevelse. Fortsätt läs och du får veta exakt hur du går till väga.


Guidens innehåll.

1. Vad innebär ett stereopar och varför låter det bättre?
2. Så placerar du högtalarna.
3. Sonos-högtalare som kan ingå i ett stereopar.
4. Så här skapar du ett stereopar.
5. Så väljer du högtalare till ditt stereopar.


1. Vad innebär ett stereopar och varför låter det bättre?

Ett stereopar innebär att två Sonos-högtalare är trådlöst anslutna till varandra (L+R visas efter högtalarens namn i Sonos-appen).

En Sonos-högtalare låter visserligen alldeles utmärkt i sig själv, men oavsett hur bra den är kan den aldrig ge samma djup och perspektiv i musiken som två högtalare med vänster respektive höger kanal. Det finns nämligen små, hårfina ljudskillnader i vänster respektive höger kanal som tillsammans skapar magi för dina öron - samtidigt som du får mer tryck i ljudet.


2. Så placerar du högtalarna.

Nu när du vet att en riktig stereoljudbild kräver två separata högtalare kan det också vara bra att känna till att högtalarna bör placeras med ett visst inbördes avstånd samt i en viss höjd. Detta för att din lyssningsupplevelse ska bli så bra som möjligt.

Vi rekommenderar att avståndet mellan högtalarna är ca 2,5 - 3 meter, där ett mindre avstånd ökar basen medan ett större avstånd förbättrar stereoavbildningen. Gällande höjden rekommenderar vi att du utgår från din egen lyssnings-/öronhöjd.


3. Sonos-högtalare som kan ingå i ett stereopar.

I listan nedan kan du se vilka Sonos-högtalare som kan ingå i ett stereopar.

Något som kan vara bra att känna till är att du inte kan blanda olika modeller. Anledningen till detta är att högtalarna har olika ljudegenskaper, vilket i sin tur omöjliggör en rättvis och korrekt stereoljudbild.

Det finns dock några undantag. Sonos One (Gen 1), Sonos One (Gen 2) och Sonos One SL går alla utmärkt att kombinera. Samma sak gäller för Sonos Roam och Sonos Roam SL. 

Sonos PLAY:1
Sonos One (Gen 1)
Sonos One (Gen 2)
Sonos One SL
Sonos Era 100
Sonos PLAY:3
Sonos Era 300
Sonos PLAY:5 (Gen 1)
Sonos PLAY:5 (Gen 2)
Sonos Five
Sonos Move 2*
Sonos Move*
Sonos Roam*
Sonos Roam SL*

*Kan endast ingå i ett stereopar när båda enheterna är anslutna till WiFi, det vill säga ej i Bluetooth-läget.


4. Så här skapar du ett stereopar.

Det är väldigt enkelt att parkoppla två Sonos-högtalare i S1- eller S2-appen.

Om du redan har två likadana högtalarmodeller installerade i olika rum:

1. Öppna S1- eller S2-appen.
2. Klicka på ”Inställningar” följt av ”System”.
3. Välj en av de högtalarna som du vill använda i ditt stereopar, klicka på ”Installera/Skapa stereopar” och följ instruktionerna.

Om du har en befintlig högtalare installerad och ska installera en ytterligare:

1. Öppna S1- eller S2-appen och påbörja en installation av den nya högtalaren.
2. Lägg till den nya högtalaren i samma rum som den befintliga när appen frågar om vilket rum högtalaren ska läggas till i.
3. Invänta förfrågan om att installera/skapa stereopar och följ instruktionerna.


5. Så väljer du högtalare till ditt stereopar.

Vilka två högtalare du väljer beror dels på dina egna önskemål och behov, men också på det rum som högtalarna ska placeras i.

Generellt sett fungerar två Sonos PLAY:1 eller två Sonos One fint i ett lite mindre rum, exempelvis i ett kök eller kontor. Till större rum, exempelvis kombinerat kök och vardagsrum, eller till dig som vill spela högt och ha riktigt bra ljud rekommenderar vi Sonos PLAY:5 (Gen 2) eller Sonos Five.

Känner du dig osäker på något? Skriv till oss i chatten så hjälps vi åt. Chatten är vanligtvis öppen alla dagar i veckan mellan kl. 10-21 och när vi är tillgängliga visas en chatt-ikon nere till höger.

Vilken väljer du?